BLOG

Cicle de xerrades de viatge EXPLORADORS I EXPLORADORES DEL MÓN

25 de maig 2021, 1:06 publicada per Jordi Canal-Soler

EXPLORADORS I EXPLORADORES DEL MÓN

Del 27 de maig a l’1 de juliol de 2021

El nostre món no hauria estat el mateix sense aquells homes i dones que van emprendre llargs viatges per descobrir-nos regions llunyanes, ens van omplir els espais en blanc dels mapes i ens van apropar a noves cultures i realitats. En aquest cicle coneixerem la vida i els viatges d’alguns d’aquests exploradors i exploradores del món i, sota el guiatge dels conferenciants que han seguit els seus passos, veurem també com ha canviat aquell món que ens van descobrir i què queda del seu record. 

Cicle coordinat per Jordi Canal-Soler a BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

EXPLORADORS I EXPLORADORES DEL MÓN
 

PROGRAMACIÓ DE LES XERRADES

1) Les illes del Pacífic, l’oceà de James Cook

Dijous 27 de maig a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster.

A càrrec de Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges

L’anglès James Cook va navegar en tres ocasions per l’oceà Pacífic, a partir de 1768 i fins a la seva mort el 1779, descobrint noves illes i mostrant al món un paradís terrenal fins aleshores desconegut. Els seus diaris de navegació es van convertir en best-sellers i les seves descobertes van expandir les fronteres del coneixement i de la corona britànica. Des de Nova Zelanda a Hawaii passant per la Polinèsia Francesa, Tonga, Rapa Nui, les illes Cook i Austràlia, coneixerem les aportacions cartogràfiques de Cook i aprofundirem en la seva biografia, des dels seus orígens humils fins a convertir-se en un heroi nacional britànic.

 

2) Groenlàndia, sota el somriure de Knud Rasmussen

Dimecres 2 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert

A càrrec de Francesc Bailón, antropòleg especialitzat en cultures àrtiques i viatger polar

Knud Rasmussen, conegut com «l’home al qual precedia el seu somriure», va ser un explorador polar i etnòleg autodidacte, mig groenlandès i mig danès. Va ser un dels personatges més importants en l’estudi de la cultura inuit i l’artífex de la profunda revolució moral, intel•lectual i religiosa d’aquest poble. Amb ell recorrerem la gran illa de Groenlàndia i sabrem com va esdevenir un dels precursors principals de la seva independència futura.

 

3) Àfrica meridional, els deserts de James Chapman

Dijous 3 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda

A càrrec de Roger Canal, biòleg i fotògraf de viatges   

James Chapman va ser un explorador, caçador i fotògraf de les terres inexplorades del sud d’Àfrica. Reviurem les seves experiències a l'Àfrica de mitjans del segle XIX amb un viatge actual, tot travessant rius, sabanes i deserts. Navegarem pel riu Chobe, ens sorprendrem amb les cascades Victòria i descobrirem les riqueses del delta de l’Okavango. També aprendrem a sobreviure al desert amb els caçadors san i coneixerem les espècies animals i vegetals principals de la regió per descobrir i entendre els paisatges i la gent del sud d’Àfrica i enamorar-nos-en.

 

4) Hindu-Kush: Jordi Magraner i la recerca del ieti

Dimarts 8 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz

A càrrec de Gabi Martínez, escriptor, autor de Sólo para gigantes

Jordi Magraner va ser un zoòleg franco-valencià que a finals del segle XX passà anys a l'Hindu-Kush seguint la pista del ieti. El seu treball mostra la realitat d'un paisatge, natura i persones sacsejats per extrems que de vegades no semblen reals. Però ho són. Parlarem d'algú que va conèixer les muntanyes de l'Afganistan i el Pakistan fins i tot millor que els nadius gràcies a la seva obsessió per trobar restes d'un ésser...que la ciència confia que va existir.

 

5) Àfrica occidental i l'aventura de Mary Kingsley

Dimecres 9 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver

A càrrec de Joan Riera, antropòleg i guia de viatges

La britànica Mary Kingsley va ser una dona excepcional, marcada per la passió del seu pare pels viatges d'aventures. L'acompanyarem en l'actualitat seguint els viatges que va fer a finals del segle XIX per conèixer de primera mà aquelles societats exòtiques de què parlaven els textos dels exploradors colonials. Aventurera, antropòloga, naturalista i infermera, Mary Kingsley demostrà que les dones també podien ser exploradores i passarà a la història no només pels seus relats sobre l'Àfrica occidental sinó també per la defensa dels drets de les societats tribals africanes.

 

6) Les illes Galápagos, el laboratori de l'evolució de Charles Darwin

Dijous 10 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster

A càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador

Herman Melville va descriure l'arxipèlag de les Galápagos com «les Encantades»: volcans, iguanes marines, tortugues gegants, pinsans, taurons martell, pirates... No ha d'estranyar que fos aquí on, l'any 1835, Charles R. Darwin va trobar la inspiració: el jove aprenent de geòleg i biòleg (tal com ell mateix descriu al Viatge d'un naturalista al voltant del món) hi arribà a bord del vaixell H.M.S. Beagle en un viatge que li canviaria la vida. Parlarem d'aquestes illes, el laboratori de l'evolució, i del curiós explorador que va revolucionar la història de la ciència... i la història de la humanitat.

 

7) Willem Barentsz i el secret de l’illa de Vaygach

Dimarts 15 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta

A càrrec de Francesc Bailón, antropòleg especialitzat en cultures àrtiques i viatger polar

El 1596, l’explorador neerlandès Willem Barentsz va descobrir uns ídols sagrats a l’illa de Vaygach, la «Terra Santa» dels nentsy. Es tracta d’un poble nòmada que continua vivint de forma tradicional en un dels llocs més inhòspits i freds del planeta, conegut com «la fi del món». Són pastors de rens i les seves vides estan condicionades pel pas de les estacions, vivint en campaments temporals i al bell mig de la tundra siberiana. Veurem com viuen en l'actualitat, d'una manera molt semblant als seus avantpassats coetanis de Barentsz.

 

8) Viatges en bicicleta seguint Fanny Bullock-Workman

Dimecres 16 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc

A càrrec de Laura de Castellet, historiadora i viatgera

A la segona meitat del segle XIX, la nord-americana Fanny Bullock, sufragista i feminista, va fer viatges llargs en bicicleta per Europa, Àfrica i Àsia personificant una manera diferent de veure la dona fora del rol tradicional, i descobrint territoris remots als seus lectors. Seguirem els seus passos dalt d'una bicicleta per comprovar com el cicloturisme ha donat a conèixer el món a través d'una mirada diferent.

 

9) La volta al món en avió: el cel etern d'Amelia Earhart     

Dilluns 21 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte.

A càrrec de Pere S. de Argila, historiador especialitzat en aeronàutica

A principis del segle XX, l'americana Amelia Earhart va aconseguir autèntiques fites per a l'aviació tot i ser una dona en un món d'homes: la primera a creuar l'oceà Atlàntic en solitari, rècords de velocitat i d'altitud i la primera a volar també en solitari entre Los Angeles i Ciutat de Mèxic. El 1937 va intentar fer la volta al món seguint la línia de l'Equador: Miami, Atlàntic, Europa, Àfrica del Nord, Índia, sud-est asiàtic i Austràlia, per seguir en direcció a Hawaii... on mai no arribaria. El seu avió desaparegué en mig de l'oceà Pacífic: havia mort l'aviadora i exploradora i naixia la llegenda. Seguirem la seva estela veient com ha canviat el món que va sobrevolar.

 

10 ) L'Austràlia interior de Daisy Bates, la Kabbarli indígena

Dimarts 22 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall

A càrrec de Victòria Medina Fernando, arqueòloga

Una periodista, un desert i una veu reivindicativa la defensa dels drets dels indígenes australians al segle XIX ens duen a parlar de Daisy May Bates, coneguda afectuosament pels nadius com a Kabbarly, «l'àvia de pell blanca». Va dedicar més de trenta anys a estudiar els seus costums, creences i dialectes. Talment com si volguéssim compilar notes de camp, seguirem el seu rastre per l’outback australià i ens endinsarem en aquesta terra i la seva cultura mil•lenària.

 

11) Les fonts del Nil Blau, la gran descoberta de Pedro Páez

Divendres 25 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell

A càrrec d’Irene Cordón i Solà-Sagalés, doctora en Història Antiga

Jesuïta i missioner espanyol del segle XVII, la vocació va conduir Pedro Páez a viure experiències en llocs com l'Índia, el Iemen o Etiòpia. Seguirem aquest explorador polifacètic al llarg dels seus viatges, ens endinsarem amb ell per l'Àfrica profunda i arribarem fins al naixement del Nil Blau. Páez en va ser el primer descobridor europeu i en va deixar escrita una crònica que encara avui dia roman del tot fresca com a testimoni d'un personatge excepcional.

 

12) El Mediterrani antic i les exploracions submarines d’Honor Frost

Dilluns 28 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

A càrrec de Carles Aguilar, arqueòleg subaquàtic

La britànica Honor Frost va ser pionera per partida doble: va ser una de les primeres dones a bussejar amb escafandre autònom i va impulsar el primer projecte d’excavació arqueològica subaquàtica de la història. La seva experiència la va portar a Sicília, on va estudiar els escenaris de l'enfrontament transcendental entre les dues potències de l’antiguitat: Cartago i Roma. L'acompanyarem sota i sobre l'aigua per conèixer les seves exploracions i els paisatges del Mediterrani antic

 

13) Els deserts d'Orient Mitjà que van fascinar Gertrude Bell

Dijous 1 de juliol a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris.

A càrrec de Felip Masó, arqueòleg i orientalista   

Aventurera, curiosa, viatgera, estudiosa, arqueòloga, espia, política i fundadora del Museu de Bagdad... la britànica Gertrude Bell es pot definir de moltes maneres. Però, sobretot, fou una dona excepcional que va arribar fins on no havia arribat mai cap dona, i es va convertir en un personatge clau en la història del Pròxim Orient modern fins al punt de ser una de les persones que, juntament amb Lawrence d'Aràbia i Winston Churchill, van modelar les fronteres d'Orient després de la Primera Guerra Mundial. L'acompanyarem per les arenes dels deserts orientals per descobrir els paisatges que la van enamorar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

EXPERIENCIAS VIAJERAS TARANNÀ

13 d’oct. 2020, 23:49 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 13 d’oct. 2020, 23:49 ]

Se acaba de publicar el libro EXPERIENCIAS VIAJERAS TARANNÀ, un homenaje de la agencia TARANNÀ VIAJES CON SENTIDO  a todos aquellos viajeros y viajeras que cada año confían en ella y que en el 2020 han visto frustrados sus sueños de viajar a causa de la crisis mundial del coronavirus que ha cerrado fronteras y ha cancelado vuelos. Editada en septiembre de 2020, esta recopilación de treinta relatos de viajes escritos en castellano y catalán por clientes y colaboradores de Tarannà nos hará viajar por todo el mundo, mezclarnos con la gente  local, descubrir ruinas antiguas o mercados modernos, pasear por selvas y desiertos, pisar nieve y hielo o disfrutar de buenas comidas exóticas y puestas de sol de ensueño. En definitiva, es un libro para los amantes de los viajes y para aquellos curiosos que quieran conocer un poco más de nuestro ancho mundo. 

Yo participo en el libro con el relato "BIALOWIEZA, EL ÚLTIMO BOSQUE DE EUROPA".

HOLANDA a RADIO ESTEL

24 de set. 2020, 14:31 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 24 de set. 2020, 14:31 ]

Ràdio Estel
El passat 20 de setembre vaig ser convidat al programa DELICATESSEN de RÀDIO ESTEL, dirigit i presentat per Toni Guerrero, per a parlar d'un viatge als Països Baixos per a conèixer la ciutat d'Amsterdam i els voltants i la seva vinculació amb la Companyia de les Índies Orientals.  
Podeu escoltar l'àudio aquí: RADIOESTEL_DELICATESSEN_PAISOSBAIXOS.mp3

VIATGES AL TOT ES MOU DE TV3

10 de jul. 2020, 23:02 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 10 de jul. 2020, 23:02 ]

Tot es mou
El passat 3 de juliol vaig participar al programa TOT ES MOU de TV3 per a parlar de quins destins estan oberts i accessibles per a poder viatjar després de la pandèmia del COVID-19, i vam repassar aquells 5 països que ens poden oferir uns viatges amb més interès, facilitats i sorpreses: HOLANDA, POLÒNIA, CROÀCIA, SRI LANKA i MÈXIC.

Aquí podeu veure el vídeo:

MAGIC BUS DE ALASKA EN OXIGENO

10 de jul. 2020, 10:53 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 10 de jul. 2020, 10:53 ]

OXIGENO
Participo en el podcast de OXÍGENO para hablar de Chris McCandless y el Magic Bus en el que murió.
¿Existe la libertad absoluta? Y de ser así, ¿podríamos lograrla? Preguntas así de complicadas gravitan sobre las páginas de "Hacia Rutas Salvajes", ese libro de Jon Krakauer que tantas personas ha inspirado para escapar a los grandes territorios salvajes. Claro, no siempre con feliz resultado. Repasamos esta historia, de nuevo de actualidad por la retirada del célebre "Magic Bus", junto a un experto viajero como Jordi Canal-Soler. Escritor, fotógrafo y guía, sus correrías por ALASKA no difieren de las que todos tenemos en la imaginación, sabe un mundo y aborda temas que tocan el fondo de cualquier apasionado del outdoor.
Podcast Oxígeno, con Jorge Jiménez Ríos.

MÈXIC A VIATJANTS DE RÀDIO MOLLET

10 de jul. 2020, 10:49 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 10 de jul. 2020, 10:54 ]

RÀDIO MOLLET
El passat 8 de juliol al programa VIATJANTS de RÀDIO MOLLET en Joel Gascón em va entrevistar per parlar de viatges i ho vam fer comentant les diverses possibilitats que ofereix MÈXIC, des de la zona desèrtica del nord i de Baja Califòrnia fins a la selva de Iucatán i Chiapas, passant pel centre colonial de Jalisco i Michoacán.  

VIATGE GUIAT A BIALOWIEZA (POLÒNIA)

2 de jul. 2020, 23:01 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 2 de jul. 2020, 23:03 ]

TARANNÀ WILDLIFE POLÒNIA
Després del confinament a causa del COVID-19 segur que teniu ganes de viatjar i de fer-ho a algun lloc amb natura on pogueu desconnectar de l'estrés de la ciutat i del virus gaudint de l'aire pur de la naturalesa. 
A TARANNÀ VIATGES AMB SENTIT hem dissenyat el viatge ideal per a fer-ho i descobrir a la vegada un dels espais naturals més antics i desconeguts d'EUROPA, el Bosc de Bialowieza, a Polònia.  

Serà un viatge guiat per mi i per un guia del parc nacional, de l'1 al 4 d'octubre de 2020 en grup reduït per a poder veure amb detall la fauna i la flora que amaga aquest bosc primari (que no ha estat mai tallat) i únic a Europa. 

L'animal més conegut que habita entre els seus roures centenaris és el bisó europeu, cosí de l'americà però molt més escàs, però també podrem gaudir de les desenes d'ocells, cérvols, guineus, llops, óssos i altres animals que se'ns poden creuar per davant.  

OSLO A REVISTA GIDONA

10 de febr. 2020, 13:04 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 10 de febr. 2020, 13:04 ]

Ja teniu disponible la revista GIDONA de febrer, on es publica el meu article "OSLO, una capital entre natura", en el que explico unes quantes de les joies naturals, culturals i gastronòmiques que ofereix la capital de NORUEGA, des dels museus dels vaixells víkings, del Fram i de la Kon-Tiki fins a un passeig pel fiord o una visita a un dels seus edificis més emblemàtics, el de l'Òpera.  

Podeu llegir l'article aquí. 

CARIBE COLOMBIANO en SOY CARIBE

22 de gen. 2020, 13:31 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 22 de gen. 2020, 13:31 ]

En el número de enero se publica mi artículo "
BARRANQUILLA Y SANTA MARTA" donde exploro estas dos regiones del Caribe de COLOMBIA en busca de sus atractivos turísticos. 
KAUAI a GRAN ANACONDA

22 de gen. 2020, 13:30 publicada per Jordi Canal-Soler   [ actualitzat el 22 de gen. 2020, 13:30 ]

El passat dia 12 de gener es va emetre un nou capítol de 
Els Viatgers de la Gran Anaconda de Catalunya Ràdioel programa dirigit per Toni Arbonès i referència sobre viatges a Catalunya, en el que vam seguir parlant de HAWAII en una sèrie de programes en els que intentarem donar una visió global de l'arxipèlag més allunyat del món. 
Comencem a explorar l'illa de Kaua'i, la més antiga de les illes de l'arxipèlag de Hawai'i i una de les illes més salvatges encara, amb un paisatge utilitzat en multitud de pel·lícules de Hollywood y amb unes característiques que la converteixen en una de les illes més singulars de les Hawai'i.

Aquí pots escoltar el programa sencer:

1-10 of 525