ALASKA & YUKON a C.E. Pirenaic

Data de publicació: Jul 18, 2014 6:11:12 AM

SINOPSI:El 1896 tres miners van descobrir or al Klondike, a les remotes regions interiors del Territori del Yukon del Canadà. Quan a l’estiu següent els primers vaixells carregats d’or van arribar a Seattle i a San Francisco, més de 100.000 persones van deixar les seves famílies i les seves feines per a embarcar-se i marxar cap al nord, en el que ha estat coneguda com la gran Febre de l’Or del Klondike. De tota aquella gent que va marxar amb l’esperança del mineral groc, només unes 50.000 persones van arribar a Dawson, la ciutat a la vora del Yukon que va sorgir amb la Febre. D’aquestes, només 4.000 van aconseguir trobar or, i només 400 persones van aconseguir immenses fortunes.

En aquest viatge seguirem els passos d’aquells aventurers que ho van deixar tot enrere per a buscar l’or del Klondike. Sortirem de Juneau, la capital d’Alaska i navegarem entre els canals i els fiords del Sud-Est d’Alaska per a arribar fins a Skagway i Dyea, d’on sortia la ruta terrestre cap al Nord. Són ciutats frontereres, sorgides del no res i creades per a donar servei als miners. Coneixerem com es preparaven per a sobreviure a l’hivern glaçat del Yukon i com els malfactors i estafadors intentaven buidar-los les butxaques amb tota mena d’estratagemes ideades pel rei d’Skagway, Soapy Smith.

Des d’aquí iniciarem el trekking del Chilkoot Trail, anomenat el Museu Més Llarg del Món, perquè al llarg dels 53 km del recorregut els miners que entraven al Canadà anaven abandonant tot aquell material que se’ls havia fet malbé o que pesava massa per a transportar-ho amunt del Chilkoot Pass, una alta i llarga rampa de neu que la història del cinema ha immortalitzat en pel·lícules com “La Quimera de l’Or”, de Charles Chaplin.

Un cop dalt del pas, i ja al Canadà, els aventurers arribaven al Lake Bennett, on construïen una barca per a baixar per les aigües del riu Yukon i arribar, finalment, a Dawson. Seguirem les passes d’aquests aventurers i d’homes com Jack London, l’escriptor, que va ser aquí durant la Febre de l’Or i que va escriure’n en llibres com “La Crida del Bosc” o “Ullal Blanc”.

I mentre dura el viatge coneixerem la fauna i la flora del país, amb els boscos espessos de les parts baixes, el prat alpí de les muntanyes i les amples extensions de pícees de l’interior del Canadà. Caminarem sempre amb precaució per a no trobar-nos amb els óssos sempre omnipresents, ens fixarem en els rius plens de salmons i veurem les àguiles de cap blanc al cel, els ants a les vores dels camins i els caribús a la llunyania de les planes de la tundra.

Un viatge que combina el present de la naturalesa més salvatge amb el passat d’un episodi històric reflectit encara en el paisatge excavat de les mines d’or del Klondike.

Avui a les 20h al Club Excursionista Pirenaic projectaré el passi de fotos comentat ALASKA i YUKON: El camí de l'Or, sobre el viatge que vaig fer a ALASKA i el YUKON.

Alaska i Yukon – El camí de l’Or

Audiovisual i xerrada de viatges a càrrec del Jordi Canal-Soler, viatger, fotògraf i escriptor.

Divendres 18 de juliol a les 20 h.

Lloc: Club Excursionista Pirenaic, c/Duran i Bas 16, Barcelona

www.pirenaic.cat