Cicle de xerrades de viatge EXPLORADORS I EXPLORADORES DEL MÓN

Data de publicació: May 25, 2021 8:6:9 AM

PROGRAMACIÓ DE LES XERRADES

1) Les illes del Pacífic, l’oceà de James Cook

Dijous 27 de maig a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster.

A càrrec de Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges

L’anglès James Cook va navegar en tres ocasions per l’oceà Pacífic, a partir de 1768 i fins a la seva mort el 1779, descobrint noves illes i mostrant al món un paradís terrenal fins aleshores desconegut. Els seus diaris de navegació es van convertir en best-sellers i les seves descobertes van expandir les fronteres del coneixement i de la corona britànica. Des de Nova Zelanda a Hawaii passant per la Polinèsia Francesa, Tonga, Rapa Nui, les illes Cook i Austràlia, coneixerem les aportacions cartogràfiques de Cook i aprofundirem en la seva biografia, des dels seus orígens humils fins a convertir-se en un heroi nacional britànic.

2) Groenlàndia, sota el somriure de Knud Rasmussen

Dimecres 2 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert

A càrrec de Francesc Bailón, antropòleg especialitzat en cultures àrtiques i viatger polar

Knud Rasmussen, conegut com «l’home al qual precedia el seu somriure», va ser un explorador polar i etnòleg autodidacte, mig groenlandès i mig danès. Va ser un dels personatges més importants en l’estudi de la cultura inuit i l’artífex de la profunda revolució moral, intel•lectual i religiosa d’aquest poble. Amb ell recorrerem la gran illa de Groenlàndia i sabrem com va esdevenir un dels precursors principals de la seva independència futura.

3) Àfrica meridional, els deserts de James Chapman

Dijous 3 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda

A càrrec de Roger Canal, biòleg i fotògraf de viatges

James Chapman va ser un explorador, caçador i fotògraf de les terres inexplorades del sud d’Àfrica. Reviurem les seves experiències a l'Àfrica de mitjans del segle XIX amb un viatge actual, tot travessant rius, sabanes i deserts. Navegarem pel riu Chobe, ens sorprendrem amb les cascades Victòria i descobrirem les riqueses del delta de l’Okavango. També aprendrem a sobreviure al desert amb els caçadors san i coneixerem les espècies animals i vegetals principals de la regió per descobrir i entendre els paisatges i la gent del sud d’Àfrica i enamorar-nos-en.

4) Hindu-Kush: Jordi Magraner i la recerca del ieti

Dimarts 8 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz

A càrrec de Gabi Martínez, escriptor, autor de Sólo para gigantes

Jordi Magraner va ser un zoòleg franco-valencià que a finals del segle XX passà anys a l'Hindu-Kush seguint la pista del ieti. El seu treball mostra la realitat d'un paisatge, natura i persones sacsejats per extrems que de vegades no semblen reals. Però ho són. Parlarem d'algú que va conèixer les muntanyes de l'Afganistan i el Pakistan fins i tot millor que els nadius gràcies a la seva obsessió per trobar restes d'un ésser...que la ciència confia que va existir.

5) Àfrica occidental i l'aventura de Mary Kingsley

Dimecres 9 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver

A càrrec de Joan Riera, antropòleg i guia de viatges

La britànica Mary Kingsley va ser una dona excepcional, marcada per la passió del seu pare pels viatges d'aventures. L'acompanyarem en l'actualitat seguint els viatges que va fer a finals del segle XIX per conèixer de primera mà aquelles societats exòtiques de què parlaven els textos dels exploradors colonials. Aventurera, antropòloga, naturalista i infermera, Mary Kingsley demostrà que les dones també podien ser exploradores i passarà a la història no només pels seus relats sobre l'Àfrica occidental sinó també per la defensa dels drets de les societats tribals africanes.

6) Les illes Galápagos, el laboratori de l'evolució de Charles Darwin

Dijous 10 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster

A càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador

Herman Melville va descriure l'arxipèlag de les Galápagos com «les Encantades»: volcans, iguanes marines, tortugues gegants, pinsans, taurons martell, pirates... No ha d'estranyar que fos aquí on, l'any 1835, Charles R. Darwin va trobar la inspiració: el jove aprenent de geòleg i biòleg (tal com ell mateix descriu al Viatge d'un naturalista al voltant del món) hi arribà a bord del vaixell H.M.S. Beagle en un viatge que li canviaria la vida. Parlarem d'aquestes illes, el laboratori de l'evolució, i del curiós explorador que va revolucionar la història de la ciència... i la història de la humanitat.

7) Willem Barentsz i el secret de l’illa de Vaygach

Dimarts 15 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta

A càrrec de Francesc Bailón, antropòleg especialitzat en cultures àrtiques i viatger polar

El 1596, l’explorador neerlandès Willem Barentsz va descobrir uns ídols sagrats a l’illa de Vaygach, la «Terra Santa» dels nentsy. Es tracta d’un poble nòmada que continua vivint de forma tradicional en un dels llocs més inhòspits i freds del planeta, conegut com «la fi del món». Són pastors de rens i les seves vides estan condicionades pel pas de les estacions, vivint en campaments temporals i al bell mig de la tundra siberiana. Veurem com viuen en l'actualitat, d'una manera molt semblant als seus avantpassats coetanis de Barentsz.

8) Viatges en bicicleta seguint Fanny Bullock-Workman

Dimecres 16 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc

A càrrec de Laura de Castellet, historiadora i viatgera

A la segona meitat del segle XIX, la nord-americana Fanny Bullock, sufragista i feminista, va fer viatges llargs en bicicleta per Europa, Àfrica i Àsia personificant una manera diferent de veure la dona fora del rol tradicional, i descobrint territoris remots als seus lectors. Seguirem els seus passos dalt d'una bicicleta per comprovar com el cicloturisme ha donat a conèixer el món a través d'una mirada diferent.

9) La volta al món en avió: el cel etern d'Amelia Earhart

Dilluns 21 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte.

A càrrec de Pere S. de Argila, historiador especialitzat en aeronàutica

A principis del segle XX, l'americana Amelia Earhart va aconseguir autèntiques fites per a l'aviació tot i ser una dona en un món d'homes: la primera a creuar l'oceà Atlàntic en solitari, rècords de velocitat i d'altitud i la primera a volar també en solitari entre Los Angeles i Ciutat de Mèxic. El 1937 va intentar fer la volta al món seguint la línia de l'Equador: Miami, Atlàntic, Europa, Àfrica del Nord, Índia, sud-est asiàtic i Austràlia, per seguir en direcció a Hawaii... on mai no arribaria. El seu avió desaparegué en mig de l'oceà Pacífic: havia mort l'aviadora i exploradora i naixia la llegenda. Seguirem la seva estela veient com ha canviat el món que va sobrevolar.

10 ) L'Austràlia interior de Daisy Bates, la Kabbarli indígena

Dimarts 22 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall

A càrrec de Victòria Medina Fernando, arqueòloga

Una periodista, un desert i una veu reivindicativa la defensa dels drets dels indígenes australians al segle XIX ens duen a parlar de Daisy May Bates, coneguda afectuosament pels nadius com a Kabbarly, «l'àvia de pell blanca». Va dedicar més de trenta anys a estudiar els seus costums, creences i dialectes. Talment com si volguéssim compilar notes de camp, seguirem el seu rastre per l’outback australià i ens endinsarem en aquesta terra i la seva cultura mil•lenària.

11) Les fonts del Nil Blau, la gran descoberta de Pedro Páez

Divendres 25 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell

A càrrec d’Irene Cordón i Solà-Sagalés, doctora en Història Antiga

Jesuïta i missioner espanyol del segle XVII, la vocació va conduir Pedro Páez a viure experiències en llocs com l'Índia, el Iemen o Etiòpia. Seguirem aquest explorador polifacètic al llarg dels seus viatges, ens endinsarem amb ell per l'Àfrica profunda i arribarem fins al naixement del Nil Blau. Páez en va ser el primer descobridor europeu i en va deixar escrita una crònica que encara avui dia roman del tot fresca com a testimoni d'un personatge excepcional.

12) El Mediterrani antic i les exploracions submarines d’Honor Frost

Dilluns 28 de juny a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.

A càrrec de Carles Aguilar, arqueòleg subaquàtic

La britànica Honor Frost va ser pionera per partida doble: va ser una de les primeres dones a bussejar amb escafandre autònom i va impulsar el primer projecte d’excavació arqueològica subaquàtica de la història. La seva experiència la va portar a Sicília, on va estudiar els escenaris de l'enfrontament transcendental entre les dues potències de l’antiguitat: Cartago i Roma. L'acompanyarem sota i sobre l'aigua per conèixer les seves exploracions i els paisatges del Mediterrani antic

13) Els deserts d'Orient Mitjà que van fascinar Gertrude Bell

Dijous 1 de juliol a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris.

A càrrec de Felip Masó, arqueòleg i orientalista

Aventurera, curiosa, viatgera, estudiosa, arqueòloga, espia, política i fundadora del Museu de Bagdad... la britànica Gertrude Bell es pot definir de moltes maneres. Però, sobretot, fou una dona excepcional que va arribar fins on no havia arribat mai cap dona, i es va convertir en un personatge clau en la història del Pròxim Orient modern fins al punt de ser una de les persones que, juntament amb Lawrence d'Aràbia i Winston Churchill, van modelar les fronteres d'Orient després de la Primera Guerra Mundial. L'acompanyarem per les arenes dels deserts orientals per descobrir els paisatges que la van enamorar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).

Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

EXPLORADORS I EXPLORADORES DEL MÓN

Del 27 de maig a l’1 de juliol de 2021

El nostre món no hauria estat el mateix sense aquells homes i dones que van emprendre llargs viatges per descobrir-nos regions llunyanes, ens van omplir els espais en blanc dels mapes i ens van apropar a noves cultures i realitats. En aquest cicle coneixerem la vida i els viatges d’alguns d’aquests exploradors i exploradores del món i, sota el guiatge dels conferenciants que han seguit els seus passos, veurem també com ha canviat aquell món que ens van descobrir i què queda del seu record.

Cicle coordinat per Jordi Canal-Soler a BIBLIOTEQUES DE BARCELONA